Articolul posesiv (genitival) însoțește un substantiv sau un pronume în cazul genitiv (al fratelui), dar poate intra și în construcția pronumelor posesive (al nostru) și a numeralelor ordinale (al treilea). al, ai, a, ale. În general, precede un substantiv sau pronume cu funcția sintactică de atribut și indică posesorul unui obiect (de aici și denumirea de posesiv).

! Articolul posesiv nu se acordă în gen şi număr cu substantivul în genitiv în fața căruia stă, ci cu substantivul determinat (obiectul posedat) de substantivul în genitiv.

  • Am pierdut o carte a colegilor mei. (corect: carte a colegilor; incorect: carte ale colegilor)
  • Am pierdut niște cărți ale colegilor mei (corect: cărți ale colegilor;)
Articolul posesiv
(genitival)
m. sg. al
f. sg. a
m. pl. ai
f. pl. ale

Există situații în care între substantivul la genitiv și substantivul determinat este intercalat un alt substantiv sau altă parte de vorbire.

  • Am ascultat până târziu ciripitul neîncetat al păsărilor. (corect: ciripit al păsărilor; incorect: ciripit a păsărilor)
  • Aceasta este pisica siameză a vecinului meu. (corect: pisica a vecinului; incorect: pisica al vecinului)
  • Mașina aceasta a vecinului îmi place. (mașina a)
  • Băiatul acesta al femeii este colegul meu. (copilul al)

Deși, în general, locul substantivului la genitiv este după substantivul determinat, există contexte literare – mai ales poezii – în care substantivul la genitiv și articolul posesiv se găsește înaintea substantivului determinat. „pe ale țării plaiuri“ (articolul posesiv ale se acordă cu substantivul plaiuri).

Ortografia articolului posesiv

Închide meniul