Locuțiunile substantivale reprezintă numele unor obiecte și sunt exprimate prin grupuri de două sau mai multe cuvinte care au înțelesul unui substantiv și se comportă gramatical precum un substantiv.

Majoritate locuțiunilor substantivale sunt derivate din locuțiuni verbale, rezultate prin substantivarea verbului la infinitivul lung. În general, locuțiunile substantivale sunt formate din substantive, la care se pot adaugă adjective, prepoziții și conjuncții.

locuțiune
verbală
locuțiune
substantivală
înțelesul
locuțiunii
a strânge în brațe strângere în brațe îmbrățișare
a ține minte ținere de minte memorie
a face bine făcător de bine binefăcător
a-i părea rău părere de rău regret
a înceta din viață încetare din viață moarte
a băga de seamă băgare de seamă atenție

În analiza gramaticală cuvintele componente ale locuțiunii substantivale nu pot fi examinate separat. Gramatical, locuțiunea substantivală are valoarea unui substantiv, prin urmare poate avea forme de singular și plural, poate fi articulată sau nearticulată, poate fi declinată, poate fi însoțită de un adjectiv și poate fi înlocuită prin pronume.

locuțiune ținere de minte
nearticulat / articulat ținere de minte / ținerea de minte
singular / plural ținere de minte / țineri de minte
declinare N. A. ținerea de minte / D. G ținerii de minte
+adjectiv scurtă ținere de minte

Exemple de locuțiuni substantivale

Mai jos sunt enumerate câteva exemple de locuțiuni substantivale, iar în paranteză sunt menționate substantivele cu care pot fi înlocuite:

aducere-aminte (amintire), băgare de seamă (atenție), nebăgare de seamă (neatenție), bătaie de cap (încurcătură), bătaie de joc (batjocură), boț cu ochi (copil), dare de mână (generozitate), încetare din viață (moarte), învățare de minte (cumințire), luare de cuvânt (expunere), părere de rău (regret), părere de bine (bucurie), strângere în brațe (îmbrățișare), tragere de inimă (dorință), ținere de minte (memorie), aruncătură de ochi (ochire), deschizător de drumuri (pionier), făcător de bine (binefăcător), nod în papură (cusur), punct de vedere (opinie), verzi și uscate (palavre), un nu știu ce (necunoscut), purtător de cuvânt (mesager)

Închide meniul