Substantive la genul feminin

Substantivele la genul feminin denumesc în general ființe de sex feminin sau obiecte care sunt considerate a fi de parte femeiască. Un substantiv este de genul feminin dacă poate fi numărat de forma o ~ / două ~ sau dacă admite contextele adjectivale această ~ / aceste ~.

substantiv o ~ / două ~ această ~ / aceste ~
femeie o femeie/ două femei această femeie / aceste femei
pisică o pisică / două pisici această pisică / aceste pisici
carte o carte / două cărți această carte / aceste cărți

Exemple de substantive la genul feminin

În grupa substantivelor feminine au fost incluse următoarele categorii de substantive: oameni de sex feminin (femeie), animale de sex feminin (pisică), nume de arbori (salcie),  nume de plante (ferigă), nume de fructe (portocală), nume de flori (lalea), nume de orașe (Brăila), nume de țări, care se termină în a (România), nume de continente, care se termină în a (Europa), nume de insule (Sicilia) nume de însușiri (frumusețe), nume de sentimente, atitudini, stări psihice (dragoste), nume de acțiuni provenite de la infinitive (plecare), numele zilelor săptămânii (luni), nume de părți ale zilei (dimineață), numele anotimpurilor (primăvară), nume de vânturi (briză), nume de monede (liră), nume de cifre: (sută).

[o listă extinsă de exemple găsiți la exemple de substantive feminine]

Substantive epicene

Substantivele care prezintă o formă unică pentru masculin și feminin se numesc substantive epicene.

Din categoria substantive care au numai formă pentru feminin sunt: veveriță, viperă, hienă, lăcustă, privighetoare, lebădă, potârniche.

[mai multe detalii despre substantivele epicene]

Substantive mobile

Substantivele care formează femininul de la forma de masculin a substantivului (urs-ursoaică) sau cele care formează masculinul de la forma de feminin a substantivului (vulpe-vulpoi) se numesc substantive mobile.

terminația la feminin substantiv la masculin substantiv la feminin
copil
profesor
copilă
profesoară
-iță școlar
doctor
școlăriță
doctoriță
-că român
pui
român
pui
-oaică turc
urs
turcoaică
ursoaică
-easă mire
croitor
mireasă
croitoreasă
-toare scriitor
cititor
scriitoare
cititoare