Substantive la genul masculin

Substantivele la genul masculin denumesc în general ființe de parte bărbătească sau obiecte care sunt considerate a fi de parte bărbătească. Un substantiv este de genul masculin dacă poate fi numărat de forma un ~ / doi ~ sau dacă admite contextele adjectivale acest ~ / acești ~.

substantiv un ~ / doi ~ acest ~ / acești ~
bărbat un bărbat / doi bărbați acest bărbat / acești bărbați
câine un câine / doi câini acest câine / acești câini
codru un codru / doi codri acest codru / acești codri

Exemple de substantive la genul masculin

În grupa substantivelor masculine au fost incluse următoarele categorii de substantive: nume de obiecte (perete), substantive care denumesc oameni (bărbat), animale de sex bărbătesc (lup), nume de arbori (brad), nume de flori (trandafir), nume de fructe (ananas), nume de orașe (Ploiești), nume de munți (Carpați), nume de luni (ianuarie), nume de vânturi (zefir), numele sunetelor și ale literelor (a, b, c), numele notelor muzicale: (do), nume de monede (dolar), numele cifrelor și numerelor (unu, doi).

[o lista extinsă de exemple găsiți la exemple de substantive masculine]

Substantive epicene

Substantivele care prezintă o formă unică pentru masculin și feminin se numesc substantive epicene. [mai multe detalii despre substantivele epicene]

Din categoria substantive care au numai formă pentru masculin sunt: elefant, fluture, șobolan, purice, dihor, rechin, uliu, vultur, cuc, struț, țânțar, zimbru. Există și substantive care nu numesc animale: pilot, chirurg.

Substantive mobile

Substantivele care formează femininul de la forma de masculin a substantivului (urs-ursoaică) sau cele care formează masculinul de la forma de feminin a substantivului (vulpe-vulpoi) se numesc substantive mobile.

terminația la masculin substantiv la feminin substantiv la masculin
-oi cioară
rață
cioroi
rățoi
-an ciocârlie
curcă
ciocârlan
curcan