Substantive proprii

Substantivele proprii denumesc obiecte de același fel pentru a le deosebi de celelalte și se scriu cu majusculă, indiferent de locul pe care îl ocupă în propoziție.

Substantive proprii simple

Substantivele proprii simple exprimă nume de persoane, animale, localități, regiuni, județe, țări, ape, munți, ziare, planete, aștri, stele, constelații etc. Acestea se scriu întotdeauna cu literă mare la începutul cuvântului. (Mihai, Cristina, Roibu, Grivei, Azorel, București, Suceava, Moldova, Germania, Rin, Alpi, Libertatea, Adevarul, Venus, Soarele.)

! Soarele, Luna, Pământul sunt substantive proprii și se scriu cu majusculă atunci când ele reprezintă numele corpurilor cerești.

A treia planetă de la Soare este Pământ. – substantive proprii
Era un soare puternic care încălzea fiecare bucată de pământ.substantive comune

Substantive proprii compuse

Scrise cu literă mare numai la începutul primului cuvânt

substantive proprii compuse, care se scriu cu literă mare numai la începutul primului cuvânt (titluri de ziare, reviste, opere literare, științifice și artistice; denumirile documentelor importante): (România liberă, România literară, Tineretul liber, Albina românească, Dacia literară, Gazeta literară; Legea pensiilor, Regulamentul organic)

Scrise cu literă mare numai la începutul primului cuvânt (excepție cuvintele de legătură)

substantive proprii compuse, care se scriu cu literă mare la începutul fiecărui cuvânt, cu excepția cuvintelor de legătură (în cazurile 1-5 substantivele proprii compuse se scriu cu liniuță de unire)

  1. nume de personaje din basme şi povestiri: Rilă-Iepurilă (substantive nominativ-acuzativ), Zâna-Zorilor (substantiv-substantiv la genitiv), Făt-Frumos, Harap-Alb (substantiv-adjectiv), Voinic-de-Plumb (substantiv-prepoziție-substantiv), Strâmbă-Lemne, Sfarmă-Piatră (verb-substantiv), Jumătate-de-Om-Călare-pe-Jumătate-de-Iepure-Șchiop, Făt-Frumos-cu-Moț-în-Frunte (mai mulți termeni care formează un substantive foarte lungi)
  2. prenumele și numele de familie formate din două nume de persoană sau numele rezultat din alăturarea unui nume de familie și un nume geografic Ana-Maria, Radu-Șerban, Niculescu-Buzău, Rădulescu-Motru
  3. nume de personaje de basm sau personalități istorice și literare (nume propriu şi substantiv comun care arată gradul, funcția, rangul); se scriu cu literă mare și substantivele comune care s-ar scrie cu literă mică ca termeni individuali: Aleodor-Împărat, Roșu-Împărat, Sinan-Pașa, Șerban-Vodă, Mihai-Voievod Viteazul
  4. nume de constelații: Ciobanul-cu-Oile, Carul-Mare, Ursa-Mică
  5. nume proprii geografice, care au adăugat un substantiv comun numelui localității pentru a le deosebi de alte localități cu același nume: Bolintin-Deal, Ciulnița-Gară; nume geografice cu formă de nominativ-acuzativ: Cluj-Napoca, Bistrița-Năsăud

! Uneori substantivul propriu este format dintr-un substantiv comun și un nume geografic propriu, iar numele comun nu mai corespunde cu ceea ce denumește: Baia-Sprie, Pârâul-Cărbuna (reprezintă numele unei păduri)

În celelalte cazuri, altele decât cele enumerate la punctul 5, numele proprii geografice se scriu fără liniuță de unire: Podișul Transilvaniei, Munții Dobrogei, Delta Dunării, Valea Oltului, Parcul Tineretului, Strada Castanului (termen generic și substantiv în genitiv), Munții Apuseni, Strada Mare (termen generic și un adjectiv), Câmpia de Vest, Sâmbăta de Sus, Bulevardul 1848 (substantiv și o prepoziție, adverb, numeral cardinal)

! Și în aceste cazuri pot exista situații în care substantivul propriu compus nu denumește ceea ce reprezintă termenii individuali: Câmpia Libertății (stradă), Dealul Viei (localitate)

Scrise cu literă mare numai la începutul primului cuvânt (excepție cuvintele ajutătoare)

substantive proprii compuse, care se scriu ”’cu literă mare la începutul fiecărui cuvânt”’, cu excepția cuvintelor ajutătoare

  1. denumirile evenimentelor: Unirea Principatelor
  2. denumiri de organizații și organe de stat, naționale sau internaționale, instituții, întreprinderi etc: Guvernul României, Ministerul de Interne, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, Facultatea de Psihologie, Liceul Industrial, Întreprinderea de Autocamioane Brașov
  3. denumirile sărbătorilor: Paște, Crăciun, An Nou, 1 Decembrie, Ziua Internațională a Femeii

! Atunci când numele proprii încep cu prepoziții sau articole, acestea se scriu cu literă mare: Al XIV-lea Congres Național de Medicina Muncii, La Om (vârf montan)

[o lista extinsă de exemple găsiți la exemple de substantive proprii]