Subiectul neexprimat

Subiectul neexprimat nu este prezent în propoziție prin părți de vorbire, dar poate fi dedus din context sau poate fi amintit în propoziții învecinate.

Clasificare

În funcție de persoanele la care se află verbul-predicat cu care se acordă, subiectul neexprimat poate fi de două feluri: subiect inclus sau subiect subînțeles.

Tot în categoria subiectelor neexprimate pot fi incluse și subiectele nedeterminate și cele impersonale.

Subiectul inclus

Subiectul inclus este dedus din desinențele verbelor de persoana I și a II-a, singular și plural.

Mergem la piață. (noi mergem)
Mergeți la școală. (voi mergeți)

În funcție de sensul gramatical exprimat, subiectul inclus poate fi determinat – dacă este cunoscut ca autor al acțiunii verbului-predicat sau nedeterminat – dacă nu este cunoscut ca autor al acțiunii verbului-predicat, acțiunea poate fi atribuită oricărei persoane.

Aleargă mai tare. (tu – subiect inclus determinat, autor al acțiunii)
Să fim serioși! (noi = eu, tu, el, ea, noi, voi, ei, ele – subiect inclus nedeterminat, autor necunocut)

! De multe ori, propozițiile enunțiative imperative, precum și cele interogative cu subiect inclus prezintă substantive la vocativ. Substantivele respective denumesc persoana invocată să îndeplinească acțiunea sau să răspundă la o întrebare. Aceste vocative nu trebuie confundate cu subiectul propoziției!

Vino, Vasile, la tablă! (tu – subiectul inclus)
Ați văzut, copii? (voi – subiectul inclus)

Subiectul subînțeles

Subiectul subînțeles este cunoscut dintr-o propoziție anterioară sau va fi menționat într-o propoziție ulterioară. Predicatul subiectului subînțeles este un verb la persoana a III-a, singular sau plural.

Maria vizionează un documentar1/ și se întreabă 2/dacă va vizita acele locuri. 3/ (propozițiile 2 și 3 au subiectul „Maria” subînțeles)
Acum se uită la film. Maria este o cinefilă împătimită. (în prima propoziție subiectul „Maria” este subînțeles)

În funcție de sensul gramatical exprimat, subiectul subînțeles poate fi determinat – când este cunoscut, dedus din propoziția anterioară sau nedeterminat – când nu poate fi identificat ca gen și număr, doar ca persoana a III-a.

A intrat în clasă profesorul. Pare nervos. (profesorul – subiectul neexprimat determinat, dedus din propoziția anterioară)

Scrie la ziar. (cineva –subiectul neexprimat nedeterminat)
A spus la radio. (cineva – subiectul neexprimat nedeterminat)
Aici se mănâncă bine. (oricine – subiectul neexprimat nedeterminat)

Subiectul impersonal

În propozițiile în care acțiunea nu poate fi atribuită unei persoane sau unui obiect, acea propoziție nu are subiect. Este cazul propozițiilor cu predicat exprimat prin verbe impersonale, care arată fenomene ale naturii și care nu au autor al acțiunii: plouă, tună, ninge, se înnoptează, se înserează.

Afară plouă cu găleata.
Vara se înserează târziu.

Lipsa subiectului este valabilă și pentru propozițiile formate cu expresiile verbale impersonale: e bine, e rău, e important, e vai; locuțiunile verbale: a-i părea bine, a-i părea rău; interjecțiile: iacă, uite, iată.

E bine așa.

2 comentarii la “Subiectul neexprimat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.